Съветът за сигурност на ООН обсъжда Украйна. Русия поиска заседанието да е закрито

Съветът за сигурност на ООН обсъжда Украйна. Русия поиска заседанието да е закрито

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде обсъдена кризата около Украйна, започна в понеделник при открити врати. Това се случи въпреки искането на Русия срещата да е закрита.

Заседанието се провежда по искане на САЩ, а повод за него е ескалиращото напрежение по границата между Украйна и Русия. Москва е струпала над 100-хилядна армия близо до нея, което предизвиква опасения за нападение.

В понеделник посланикът на Русия в ООН Василий Небензя призова 15-членния Съвет за сигурност да закрие заседанието от медиите. По думите му в противен случай става дума за „дипломация на мегафона“.

Предложението на Небензя беше подкрепено само от Китай с аргумента, че „сега е моментът за тиха дипломация“. Представителите на Индия, Габон и Кения гласуваха „въздържал се“, а останалите 10 страни членки на Съвета за сигурност гласуваха против. Така заседанието остана публично.

По време на обсъжданията Небензя повтори обвиненията, отправяни вече многократно от Москва, че Западът провокира кризата, като се меси във вътрешните работи на Русия.

Официално Кремъл отрича да планира нахлуване в Украйна и определя НАТО като заплаха за сигурността си. Москва настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

По-рано миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *