„Оставката ми е въпрос вече единствено на процедура“. Стефан Янев очаква да бъде сменен

Американските военни в България са 206 души, съобщи министърът на отбраната

Министърът на отбраната Стефан Янев очаква да бъде освободен от поста си. Въпреки това той няма да подаде оставка, тъй като това може да доведе до „риск за националната сигурност“. Това заяви самият Янев в публикация в профила си в социалните мрежи в неделя вечер.

„Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред“, написа Янев.

В края на изминалата седмица той и премиерът Кирил Петков потвърдиха, че в управляващата коалиция са се появили искания за освобождаването му от длъжност. До това се стигна след серия изказвания на военния министър, в които той отказа да определи случващото се в Украйна като война, а вместо това го определи като „военна интервенция“.

Той призова и „да не бързаме да слагаме етикети дали е военна операция или война“, като се позова на руския президент Владимир Путин, който „внимателно избягва използването на думата „война“. В същото време премиерът Петков и президентът Румен Радев обявиха събитията в Украйна именно като „война“, както направиха и лидерите на страните от Г-7 и други техни колеги от целия свят.

В месеците преди това Янев заемаше и позиции, които не бяха подкрепяни от правителството и бяха определени като „лично мнение“, появи и на антинатовски протест, който беше обявен като „митинг“ в негова подкрепа.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.


Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *