„Никой министър няма право на собствена външна политика“. Петков поиска оставката на Стефан Янев

Дипломация и "демонстрация на възпиращ потенциал". Правителството залага на деескалация на отношенията между НАТО и Русия

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Министър-председателят ще предложи пред Министерския съвет оставката да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

Повод за смяната на Янев са негови изказвания, в които изрази различна от официалната позиция на България по руската агресия в Украйна. Военният министър отказа да използва думата „война“ и настояваше на използвания от руския президент Владимир Путин израз „военна операция“.

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството“, каза Петков и добави, че правителството няма да търси „стабилност“, а „правилни решения“. Той допълни, че няма как „мой военен министър не може да използва думата „операция“ вместо „война“.

„Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим“, каза още Петков. Той подчерта, че коалицията е единна по решението за оставката на Янев, а по-късно днес ще бъде обявено и предложението за нов военен министър.

В неделя вечер в своя публикация във Фейсбук Стефан Янев заяви, че очаква да бъде освободен от поста си, но въпреки това няма да подаде оставка, тъй като това може да доведе до „риск за националната сигурност“. Той каза още целта на тези, който искат оставката му е „да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера“. Два дни по-рано в предаването „Панорама“ той каза също, че евентуална негова оставка може да доведе до падането на правителството и евентуални нови избори.

До искането за оставка на Янев се стигна след серия изказвания на военния министър, в които той отказа да определи случващото се в Украйна като война, а вместо това го определи като „военна операция“.

Той призова и „да не бързаме да слагаме етикети дали е военна операция или война“, като се позова на руския президент Владимир Путин, който „внимателно избягва използването на думата „война“. В същото време премиерът Петков и президентът Румен Радев обявиха събитията в Украйна именно като „война“, както направиха и лидерите на страните от Г-7 и други техни колеги от целия свят.

В месеците преди това Янев заемаше и позиции, които не бяха подкрепяни от правителството и бяха определени като „лично мнение“, появи се и на антинатовски протест, който беше обявен като „митинг“ в негова подкрепа.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *