Талибаните ще допуснат жените до университетите, но при редица ограничения

Талибаните ще допуснат жените до университетите, но при редица ограничения

На жените в Афганистан ще бъде разрешено да учат в университети само в аудитории, разделени по пол, а ислямското облекло ще бъде задължително, заяви член на новото талибанско правителство на 12 септември.

Назначеният за образователен министър Абдул Баки Хакани изложи новите политики на пресконференция в Кабул в неделя, няколко дни след обявяването на изцяло мъжки временен кабинет на талибаните.

Светът след действията на правителството заради предварителните заявки на ислямистката групировка, че за разлика от предишното си управление в края на 90-те години, сега спазва правата на жените. Тогава момичетата и жените бяха лишени от образование и напълно изключени от обществения живот.

По този повод Хакани заяви в неделя, че талибаните не искат да върнат часовника с 20 години назад. Студентките обаче ще тряба да се съобразяват с редица ограничения, включително задължителен дрескод.

Образователният министър на талибаните обяви, че носенето на хиджаб ще бъде задължително, но не уточни дали това включва само носене на забрадки или и скриване на лицето.Source link

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *