Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от Путин, след като по-рано отказа да го нарпави

Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от Путин, след като по-рано отказа да го нарпави

Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от президента Владимир Путин и осъди руската инвазия в Украйна. Това написа тя във Фейсбук в сряда, като изрази съжаление, че нейни минали действия и изказвания „може да са били неправилно разбрани“.

Нетребко живее в Австрия. Нейните изпълнения с държавната опера в Мюнхен и Метрополитън опера в Ню Йорк бяха отменени, след като отказа публично да се дистанцира от Путин в резултат на непредизвиканата пълномащабна война срещу Украйна.

„Изразително осъждам войната срещу Украйна и мислите ми са с жертвите на тази война и техните семейства“, пише Нетребко. Тя уточнява, че не е член на никоя политическа партия и не е се е „съюзила с никой руски лидер“.

Тя казва, че се е срещала с Путин „само няколко пъти“ и тези срещи са били „най-вече по повод получаването на награди“ и на церемонията по откриването на Олимпиадата.

„Иначе никога не съм получавала финансова подкрепа от руското правителство и живея и съм данъчен резидент в Австрия“, написа Нетребко и добави, че ще възобнови концертите си в края на май.

Нетребко обяви по-рано, че е решила да се оттегли от концертния живот вследствие на отменените изпълнения с Баварската държавна опера в Мюнхен, Германия и Метрополитън опера.

Операта в Ню Йорк съобщи, че не е готова да преразгледа статута на Нетребко. „След като прочетохме изявлението на Анна, не сме готови да променим позицията си“, се казва в изявление на генералния мениджър на Мет Питър Гелб. „Ако Ана демонстрира, че наистина и напълно се е разграничила от Путин в дългосрочен план, бих искал да проведа разговор.

Непосредствено след руската инвазия Нетребко каза, че се противопоставя на войната, но не критикува директно Путин – нещо, което избягва и в последното си изявление.

През декември 2014 г. Нетребко беше в центъра на скандал заради решението си да даде значителна сума на подкрепяните от Кремъл сепаратисти в украинския регион Донецк.

Съобщението на Нетребко от 30 март идва на фона на санкциите, наложени от Запада на организации и лица, подкрепящи Путин и неговите сътрудници във връзка с продължаващата война в Украйна.

Друг известен руски класически музикант, понесъл последствия за това, че не заема позиция по отношение на Путин, е диригентът Валери Георгиев. Той е познат като лоялен на Кремъл и като музикантът, открил таланта на Нетребко. На 1 март е уволнен от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония. Това се случва, след като Георгиев отказва да изпълни на исканията на оркестъра да се дистанцира от руската инвазия.

Има и руски изпълнители, които се противопоставят на войната и вече са напуснали Русия. Една от тях е Олга Смирнова, главна танцьорка на прочутия Болшой театър в Москва. Тя емигрира в Холандия в знак на протест срещу непредизвиканата офанзива срещу Украйна. Чулпан Хаматова, известна руска актриса, позната с роли в международни филми, се мести в Латвия.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *