Сепаратисткият грузински регион Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия

Сепаратисткият грузински регион Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия

Грузинският сепаратистки регион Южна Осетия обмисля референдум за официално присъединяване към Русия. Това каза в четвъртък лидерът му Анатоли Бибилов.

Южна Осетия и Абхазия са територии на подкрепяни от Русия сепаратисти, обявили независимост от Грузия след кратка война между двете държави през 2008 г. Русия и още няколко страни са признали независимостта на регионите.

Според Бибилов каза още, че водят консултации с Русия за провеждане на референдум за присъединяване на територията, която е „де факто независима“.

„Вярвам, че обединението с Русия е наша стратегическа цел. То е нашият път. И Южна Осетия ще върви по този път“, каза той пред руска държавна телевизия.

Външният министър на Грузия определи обсъждането на референдум като „недопустимо“, като подчерта, че Южна Осетия е „окупирана територия“, която принадлежи на кавказката нация.

Говорителят на Абхазкия парламент Валери Кварчия каза, че регионът не обмисля възможността за присъединяване към Русия. „Конституцията на Абхазия абсолютно и ясно определя нашата страна като независима държава“, каза Кварчия, като допълни, че Русия е „стратегически партньор“ на Абхазия.

Почти всички 53 500 жители на Южна Осетия притежават руски паспорти. Според руски политици референдум може да бъде организиран за един до два месеца, ако се вземе окончателно решение.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *