Комисарят по разширяване на ЕС обсъди начало на преговори за присъединяване на Северна Македония с Петков и Радев

Комисарят по разширяване на ЕС обсъди начало на преговори за присъединяване на Северна Македония с Петков и Радев

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков са обсъдили присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. Това съобщиха в четвъртък пресцентровете на Президентството и Министерския съвет, като срещите на Вархеи с Петков и с Радев са били отделни.

България е единствената страна в Европейския съюз, наложила вето на началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз през ноември 2020 г. Това се случи по време на управлението на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Посочените аргументи бяха свързани с езика на Северна Македония, подкрепата от страна на Скопие към претенции за признаване на македонско малцинство и лошата оценка на София за спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Кабинетът на Кирил Петков поднови преговорите със Северна Македония и определи отношенията на България със Скопие като свой приоритет.

По думите на президента „новата динамика в отношенията между България и РСМ е позитивен знак и за двете държави“. Той също така е подчертал, че „България очаква многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати“.

Според президента присъединяването на Северна Македония към ЕС може да се осъществи само след „реален напредък в двустранния диалог с България и изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС“.

Комисар Вархеи е изразилразбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ“ и е потвърдил „готовността си да продължи да работи за тяхното устойчиво разрешаване“.

В своята среща с комисаря премиерът Кирил Петков е подчертал, че „правителството отстоява българските позиции и има за първи път сериозна подкрепа в Европейския съюз заради новия си подход към Скопие“.

През януари, седмици след встъпването си във власт, премиерът посети Скопие и подписа три споразумения за сътрудничество на България с Република Северна Македония. Президентът критикува Петков и определи посещението като „прибързано“.

Тогава България поиска гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като българи, да бъдат вписани като народност в конституцията, както това е направено за македонци, албанци, турци, роми и други.

Президентът Радев каза, че „гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство“.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *