„Не е евтино“. Байдън поиска от Конгреса 33 млрд. долара помощ за Украйна

"Не е евтино". Байдън поиска от Конгреса 33 млрд. долара помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да гласува военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 33 млрд. долара. Той обяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да изнудва европейските държави като спре доставките на петрол и газ.

„Не е евтино. Но снишаването срещу агресията ще струва повече, ако го допуснем“, каза още президентът.

Отправеното от Белия дом предложение включва военна подкрепа в размер на 20 млрд. долара, икономическа помощ в размер на 8.5 млрд. долара и 3 млрд. долара за хуманитарна помощ.

Той подчерта, че САЩ няма да допуснат Русия да се измъкне с „изнудване“ от наложените срещу нея санкции. Коментарът му беше оправен по повод прекъснатите доставки на природен газ за България и Полша.

„Няма да допуснем те да използват петрола и газа, за да избегнат последствията от проявената агресия“, каза Байдън.

Във връзка със заплахите на Кремъл за потенциални ядрени удари и „сериозен риск“ за сигурността в Европа, американският президент каза, че подобни коментари не бива да се подценяват. Той добави, че никой не трябва да отправя „празни заплахи“ по толкова сериозна тема. Байдън отхвърли и твърденията, че САЩ воюва срещу Русия.

От Белия дом ще настояват за законодателни промени, които да направят блокирането и отнемането на активи на руски олигарси значително по-лесно. По данни на американската администрация Вашингтон вече е блокирал яхти и самолети на стойност 1 млрд. долара, докато ЕС е направил това с руска собственост за 30 млрд. долара. Подобни законодателни предложения бяха направени през седмицата в Канада.

От началото на войната страните от Запада предоставят военна, финансова и хуманитарна помощ на Украйна в размер на милиарди. САЩ предоставиха 3.7 млрд. долара в размер на военна помощ. Заедно с това Вашингтон увеличи военното си присъствие в Европа до общо 100 хил. души, с които да гарантират защитата на съюзниците си в НАТО.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *