„Ембарго на кървавия руски газ“. Многохилядно шествие в София поиска военна помощ за Украйна

"Ембарго на кървавия руски газ". Многохилядно шествие в София поиска военна помощ за Украйна

Хиляди хора се събраха с центъра на София за третото голямо шествие в подкрепа на Украйна от началото на Руската инвазия в страната. Те поискаха предоставянето на военна помощ за Киев, но също и оставки на високопоставени български политици.

Участниците се събраха пред сградата на президентството. Те носеха български и украински знамена. С тях имаше и плакати „Пълно ембарго на кървавия руски газ“, „Радев-оставка! Нинова – оставка! Борисов- затвор“ и „Румен Радев = проруски сепаратист“.

Президентът Радев и вицепремиерката Корнелия Нинова са против изпращането на оръжие за Киев, тъй като според тях така „войната се удължава“, както и че по този начин България може да се въвлече във войната. Тези техни позиции досега не са били подкрепени с факти и са неверни по отношение на международното право.

Преди началото на шествието организаторите му обявиха, че то е необходимо, тъй като българското правителство не е успяло да излезе с решение относно войната в Украйна.

Шествието премина по булевард „Цар Освободител“ пред Народното събрание и Софийския университет и достигна до „Орлов мост“. Там хората отново скандираха „Оръжие за Украйна“ и освиркваха позицията на президента Радев.

Шествието се проведе в същия ден, в който Кирил Петков, военният министър Драгомир Заков и представители на три от партиите от управляващата коалиция бяха на посещение в Украйна. В Киев президентът се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. След срещата двамата съобщиха, че са постигнали съгласие за предоставяне на българска военна помощ и по-конкретно за ремонтирането на украинска военна техника в България.

Преди ден от „Продължаваме промяната“ за пръв път категорично заявиха, че ще гласуват „за“ предоставянето на военна помощ за Украйна. Това се очаква да се случи по време на извънредното заседание на парламента във вторник 4 май. Досега „Демократична България“, „Има такъв народ“ и ГЕРБ също обявиха, че ще подкрепят предоставянето на оръжие за Киев.

Против са БСП и „Възраждане“.

В сряда „Газпром“, в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

Правителство увери, че в България няма да се стигне до режим на природния газ, както и че всички заявени количества от българските потребители ще бъдат доставени. В четвъртък вицепремиерът Асен Василев каза, че е възможно България да постигне договорки за доставка на природен газ от алтернативни източници на цени по-ниски от тези, които предлагат от „Газпром“.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *