България и Румъния искат да изградят още 5 моста на Дунав

България и Румъния искат да изградят още 5 моста на Дунав

Общо пет моста предстои да бъдат изградени между България и Румъния, съобщи министър председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с румънския си колега Николае Чука и еврокомисаря за транспорта Адина Вълян. Тя се проведе в петък в Букурещ.

За целта до края на другата седмица ще бъде учредена специална работна група, в която ще бъдат включени министрите на енергетиката и на транспорта на двете съседни държави. „Тази работна група ще работи по така наречения проект „Бърз Дунав“, каза Петков.

„Ще подпишат меморандум за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Той ще бъде финансиран от европейски фондове. За да влезе българската част в ремонт, ще бъде отворен ГКПП с ферибот, за да се преодолеят ограниченията от поддръжката“, допълни Николае Чука.

Двамата премиери казаха още, че ще обединят усилия и по проект за драгиране на река Дунав, както и за членство в Шенген.

„Ще се движим заедно в тази посока, за да убедим страните-членки, че сме готови да бъдем приети“, каза Петков.

Министър-председателите са обсъдили още и рисковете, пред които са изправени страните в енергийната сфера. В тази връзка в София предстои да се проведе енергийна среща, на която да бъдат набелязани конкретни действия за оптимизиране на енергийните системи.

„Важно е България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори“, каза още министър-председателят Петков.

В сряда „Газпром“, в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки. Оттогава премиерът и вицепремиерът Асен Василев предприеха серия от срещи на високо ниво в Брюксел, Киев, Букурещ и други, за да обсъждат възможностите за предотвратяване на енергийна криза в България.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *