Великобритания преговаря за изпращане на западно оръжие на Молдова

Великобритания преговаря за изпращане на западно оръжие на Молдова

Великобритания преговаря с партньорите си в НАТО за изпращане на модерно оръжие в Молдова, за да я защити от заплахата от нахлуване на Русия. Това каза пред британския вестник Телеграф външният министър на страната Лиз Трус.

По думите ѝ руският президент Владимир Путин е решен да създаде „Велика Русия“, въпреки че инвазията в Украйна не се е развила по плана на Кремъл.

Молдова дели граница с Румъния и Украйна, както и с отцепения от руски сепаратисти район на Приднестровието. Според Трус НАТО трябва да гарантира ефикасна отбрана за Кишинев.

„Бих искала да видя Молдова оборудвана по стандартите на НАТО. Това е дискусия, която водим с нашите съюзници“, каза още тя.

В събота премиерът Борис Джонсън проведе разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно бъдещото присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. По думите му двете страни ще са ценни попълнения за алианса.

Ердоган е противник на идеята Хелзинки и Стокхолм да бъдат приети. Като причина за мнението му той представя „укриването на терористи“ на тяхна територия. Става въпрос за представители на забранени от Анкара организации, които от години живеят на територията на двете страни.

Джонсън е уверил Ердоган, че Великобритания е готова да укаже съдействие на Турция по спорните въпроси и това да доведе до приема на Финландия и Швеция.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *