„Русия разбира само от сила“. ЕС спира да внася над две трети от руския петрол

"Русия разбира само от сила". ЕС спира да внася над две трети от руския петрол

Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за нов пакет от санкции, които ще доведат до моментално спиране на две трети от доставките на руски петрол. Компромисът беше постигнат през нощта срещу вторник в Брюксел.

Ембаргото включва вноса на петрол от Русия по море и предвижда временно изключение за доставките по тръбопроводи.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел постигнатият компромис ще доведе до спиране на „огромен източник за финансиране на военната машина“ на Русия, която започна непровокирана война срещу Украйна на 24 февруари.

Европейските лидери се съгласиха също да отрежат от международната система SWIFT най-голямата руска банка, Сбербанк, да забранят още три руски държавни телевизии на територията на ЕС, както и да санкционират още руснаци заради извършени военни престъпления в Украйна.

Ембаргото включва само доставките с танкери. По настояване на Унгария, крайният вариант не включва доставките по тръбопроводи до страни без излаз на море и силно зависими от руския петрол – това са Унгария, Словакия и Чехия.

Две трети от доставките на руски петрол за ЕС се правят по море. Но според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ефектът от ембаргото ще бъде по-голям, защото Германия и Полша са се съгласили да спрат да внасят петрол по тръбопроводи още до края на годината.

„Остават около 10-11%, които идват по южния тръбопровод „Дружба“, каза тя, споменавайки тръбата, която доставя петрол за Унгария, Словакия и Чехия.

Поради „специфичното си географско разположение“ България също получи изключение и ще може да продължи да внася руски петрол по море. Според премиера Кирил Петков, това ще е възможно до края на 2024 година.

Европейският съвет ще преразгледа изключенията от ембаргото „колкото се може по-скоро“, каза още Фон дер Лайен.

Няколко часа преди постигането на компромиса, президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към европейските лидери и ги призова да спрат вноса на руски петпол, за да усети Русия „цената на това, което прави срещу Украйна и цяла Европа“.

„Европа трябва да покаже сила, защото Русия разбира само от сила“, каза Зеленски.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *