Пристанището в Бургас е единственото в ЕС, до което ще продължи да стига руски петрол

Пристанището в Бургас е единственото в ЕС, до което ще продължи да стига руски петрол

България е получила отсрочка от петролното ембарго върху Русия до края на 2024 година и доставките на руски петрол до пристанището в Бургас ще продължат. Това потвърди премиерът Кирил Петков във вторник преди началото на срещата на европейските лидери в Брюксел.

През нощта срещу вторник страните членки постигнаха компромис за нов пакет от санкции, които ще доведат до моментално спиране на две трети от доставките на руски петрол за съюза. Ембаргото включва вноса на петрол от Русия по море и предвижда временно изключение за доставките по тръбопроводи.

От думите на премиера Петков става ясно, че единствено България е получила изключение от ембаргото върху доставки по море.

„България ще има отделен параграф [в договора], на който ще има дерогация [изключение – бел. ред.] специално за нас, до края на 2024 г. Дава ни възможност нашата рафинерия да бъде оправена, така че да може да работи на друг петрол, но реално ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация“, каза той.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че постигнатият компромис ще доведе до спиране на „огромен източник за финансиране на военната машина“ на Русия, която започна непровокирана война срещу Украйна на 24 февруари.

Ембаргото включва само доставките с танкери. По настояване на Унгария, крайният вариант не включва доставките по тръбопроводи до страни без излаз на море и силно зависими от руския петрол – това са Унгария, Словакия и Чехия.

Две трети от доставките на руски петрол за ЕС се правят по море. Според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче ефектът от ембаргото ще бъде по-голям, защото Германия и Полша са се съгласили да спрат да внасят петрол по тръбопроводи още до края на годината.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *