Съд в Украйна осъди двама руски войници за военни престъпления

Съд в Украйна осъди двама руски войници за военни престъпления

Съд в североизточния украински град Котелва осъди двама руски войници на по 11 и половина години затвор, след като ги призна за виновни в извършването на военни престъпления.

Войниците Александър Иванов и Александър Бобикин бяха осъдени за обстрел и унищожаване на няколко жилищни сгради в град Козача Лопан и училище в град Ветеринарне в източната Харковска област. Те са сторили това с реактивна система за залпова стрелба „Град“ на 24 февруари – деня, в който Русия започна своята непредизвикана инвазия в Украйна.

Двамата бяха заловени от украински военни същия ден. Те признаха, че са изстреляли ракетите, но казаха, че не са знаели какви са били целите, тъй като са получили единствено координати, с които да настроят оръдията.

Адвокатите на двамата войници поискаха от съда да осъди клиентите им на по 8 години затвор, като се позоваха на тяхното разкаянието на и факта, че те са изпълнявали заповедите на своите командири. Иванов отказа да даде окончателно изявление на процеса, а Бобикин се извини и изрази надежда, че войната ще приключи скоро.

Украйна твърди, че е идентифицирала хиляди военни престъпления, извършени от руски войски по време на войната.

Следователи от няколко държави, както и от Международния наказателен съд, в момента събират и проучват доказателства, за да установят дали са извършени военни престъпления.

Русия отрича военните ѝ удари да са нарочно насочени към цивилни цели, въпреки натрупаните видеозаписи и доказателства, показващи унищожението на жилищни сгради, болници и други невоенни обекти.

На 23 май съд в Киев осъди 21-годишния руски войник Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в североизточния район на Суми.

На 30 май украинският главен прокурор Ирина Венедиктова каза, че друг руски войник, Михаил Романов, скоро ще бъде изправен пред съда по обвинение в изнасилване.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *