Асена Сербезова претендира 70 000 лв. от прокуратурата за незаконното ѝ обвинение 

Регистриран е първи случай на нов вид остър хепатит с неизвестен произход при дете в България

Здравната министърка в оставка Асена Сербезова претендира от прокуратурата обезщетение от 70 000 лв. по дело, заведено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съобщи в. “Сега”.

През август миналата година тя окончателно беше оправдана от съда по обвинение, че е всявала паника със свои изявления за недостиг на лекарства по време на пандемията от COVID-19.

Тогава Софийският градски съд окончателно потвърди, че „съoбщaвaнeтo нa oбщecтвeнo знaчимa и вяpнa инфopмaция нe пpeдcтaвлявa знaк зa тpeвoгa, a e oбщecтвeнo пoлeзнa дeйнocт пo инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa cъбития (мaкap и нeблaгoпpиятни), cвъpзaна c нaй-виcшитe блaгa в cъвpeмeннoтo oбщecтвo – чoвeшкитe здpaвe и живoт“.

Още по време на заседание по делото на през юли миналата година прокуратурата се отказа да поддържа протеста срещу оправдателната присъда на първа инстанция.

Софийската районна прокуратура твърдеше, че фармацевтката е всяла паника с две свои интервюта пред БНР и БНТ на 7 април 2020 г. В тях тя изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *