Украйна овладя Змийския остров. Москва твърди, че това е руски „жест на добра воля“ 

Украйна овладя Змийския остров. Москва твърди, че това е руски "жест на добра воля" 

Украйна обяви в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали руските войски от Змийския остров в Черно море. Това твърдение беше отречено от Русия, която съобщи, че изтеглянето на военните ѝ от острова е „жест на добра воля“, за да покаже, че страната не пречи на усилията за разрешаване на износа на земеделски продукти.

Това става малко, след като назначен от Москва служител в Запорожка област каза, че пратка зърно е напуснала украинския пристанищен град Бердянск, който е под руски контрол.

Контролът над Змийския остров, разположен на около 40 километра от брега на Украйна, позволи на Русия да овладее морските пътища, водещи до и от Одеса, основното пристанище на Украйна за износ на зърно.

Островът се превърна в символ на съпротивата за Украйна, когато граничарите, разположени на него, отказаха руските искания да се предадат или да умрат. Затова връщането му под украински контрол се разглежда като голяма победа за Киев.

“Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа“, написа в Туитър Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Туитът му беше придружен от снимка на острова, от който се издига черен дим.

Руското Министерство на отбраната потвърди, че неговите войски са напуснали острова, който беше използван като аванпост за доставка на противокорабни и зенитни ракети, както и на радарни системи за военните си. Москва обаче твърди, че изтеглянето е станало, след като войници, разположени там, са извършили всички задълженията, които са им били възложени.

Русия определя този ход като “жест на добра воля”, за да демонстрира, че страната не пречи на усилията за разрешаване на износа на селскостопански продукти.

По-рано същия ден Евгений Балицки, ръководител на назначената от Москва администрация в Запорожкия регион, съобщи в Телеграм, че търговски кораб със 7000 тона зърно е напуснал Бердянск за “приятелски страни“. Той обаче не даде повече подробности.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *