Меморандумът за влизане на Швеция и Финландия в НАТО е победа за Турция, обяви Ердоган 

Меморандумът за влизане на Швеция и Финландия в НАТО е победа за Турция, обяви Ердоган 

Подписването на меморандума между Швеция, Финландия и Турция, което отваря пътя за присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО, е дипломатическа победа за Анкара. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след края на срещата на върха на алианса в Мадрид.

Преди два дни Турция даде зелена светлина на процеса за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Тогава лидерите на трите страни се срещнаха преди началото на тридневния форум в испанската столица.

По думите на Ердоган ангажиментите, поети от Скокхолм и Хелзинки, трябва да бъдат изпълнени и затова ще бъдат включени като условия в тристранния меморандум. Едно от тях е Швеция да предаде на Турция 73-ма души, които Анкара смята за терористи.

“Трябва да увеличим усилията за постигането на трайно примирие в Украйна”, каза още Ердоган, като изтъкна, че Турция полага усилия за организирането на четиристранна среща за формирането на коридор за износа на зърно.

Турският президент за пореден път подчерта, че страната му води балансирана политика спрямо Русия, с която поддържа тесни икономически отношения.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *