Русия обсмисля скъсване на дипломатически отношения с България, каза Митрофанова 

Русия обсмисля скъсване на дипломатически отношения с България, каза Митрофанова 

Русия обмисля дали да скъса дипломатическите си отношения с България заради изгонването на 70-те представители на дипломатическата ѝ мисия преди два дни. Това съобщи в четвъртък БНТ, цитирайки руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Безпрецедентното решение за намаляване на служителите в руското дипломатическо представителство беше обявено от премиера в оставка Кирил Петков във вторник вечерта.

То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

По-късно в сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили”.

По думите ѝ тези сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във Фейсбук от руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа мисия не отговаря на “буквата и духа на Виенската конвенция”, която урежда международните дипломатически отношения.

Митрофанова също подчерта, че “Руската федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия”.

В четвъртък Петков проведе среща с парламентарната група на БСП, но след нея Нинова потвърди, че ултиматумът на левицата остава и тя ще възобнови преговорите си с “Продължаваме промяната”, когато партията предложи друг кандидат-премиер.

По-късно президентът Румен Радев каза, че Съветът по сигурността към Министерския съвет принципно е обсъждал изгонване на руски дипломати, но не е гласувал такова решение.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *