Сепаратистки съд в Донецк заплаши със смъртна присъда чужденци, сражавали се за Украйна

Сепаратистки съд в Донецк заплаши със смъртна присъда чужденци, сражавали се за Украйна

Съд в самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ (ДНР) обвини в понеделник петима чужденци, заловени в Украйна, че са наемници. Трима от тях могат да получат смъртно наказание, предадоха световните агенции.

Съдът, който не е международно признат, наскоро осъди на смърт двама британци и един мароканец, за които твърди, че са сражавали за Украйна като наемници.

По време на съдебното заседание в понеделник и петимата чужденци пледираха, че са невинни.

Тримата, които могат да бъдат осъдени на смърт, са британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведът Матиас Густафшон. Те са били заловени в зоната на пристанището на град Мариупол. Смъртното наказание може да им бъде наложено по обвинение за опит за завземане на властта със сила и заради участие във въоръжен конфликт в качеството им на наемници.

Други двама британци – Дилан Хийли и Андрю Хил, също бяха обвинени, но не са заплашени от екзекуция. Първият от тях е обвиняван само в това, че е наемник, а вторият, че е уреждал наемници за Украйна.

Съдът заяви, че процесът ще продължи в началото на октомври.

Хърватското външно министерство заяви в отговор на обвиненията срещу Пребег, че „Хърватия отхвърля обвинението и не го смята за обосновано и законно, защото противоречи на международното право и международните конвенции за отношението към задържани цивилни и военнопленници“.

Донецките власти през юни осъдиха на смърт двама британци и един мароканец, заловени да се бият на страната на украинските сили срещу Русия, по обвинения в опит за насилствено завземане на властта и наемничество.

Тогава външното министерство на Великобритания осъди „експлоатацията“ на военнопленници и цивилни за политически цели. Друг британец, Пол Ури, заловен от сепаратистите в Донецк, почина в ареста.

Британското правителство настоява, че като законни членове на украинските въоръжени сили, заловените чуждестранни войници трябва да бъдат третирани като военнопленници съгласно Женевската конвенция.

Европейският съд по правата на човека предупреди Москва, че трябва да гарантира, че смъртното наказание не се изпълнява. В Русия от 1997 г. има мораториум срещу смъртното наказание, но той не важи на територията на отцепилите се от Украйна региони.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *