Съдът окончателно оправда Огнян Донев за укриване на данъци 

Съдът окончателно оправда Огнян Донев за укриване на данъци 

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и съдружника му Борис Борисов по обвинение за укриване на данъци, потвърждавайки решението на Софийския апелативен съд (САС) от март 2021 г.

Казусът приключи с оправдателни присъди и на двете предишни съдебни инстанции, но въпреки това прокуратурата протестираше. Така се стигна и до разглеждането му от ВКС.

Донев беще подсъдим заради продажба на акции на „Софарма“ на Борисов, който е свързано с него лице. Сделката е извършена извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на „Софарма“, които са били девет пъти по-високи към момента на сделката. Твърдението на обвинението беше, че така Донев е избегнал плащането на данъци.

В обвинителния акт пишеше, че през 2006 г., когато са продадени акциите, Донев е укрил близо 63 млн. лв. данъци, които не е посочил в декларацията си пред данъчните през 2007 г. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. Купувачът Борис Борисов беше обвиняем за същото престъпление. Прокуратурата твърдеше, че той е укрил 7.5 млн. лв. данъци.

„Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената“, прие мнозинството от съдебния състав на САС, чието решение сега е потвърдено от последната инстанция.

В мотивите на САС се посочваше още, че подобни сделки се сключват извън борсата, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното предложение до всички участници в борсовата търговия.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *