Путин призна украинските области Херсон и Запорожие за независими 

Путин призна украинските области Херсон и Запорожие за независими 

Руският президент Владимир Путин подписа късно в четвъртък укази, с които признава независимостта на украинските области Херсон и Запорожие.

Преди няколко дни там и в областите Донецк и Луганск се проведоха организирани от Москва проруски референдуми, чиито резултати показаха, че близо 100% от гласувалите искат тези територии да бъдат анексирани от Русия.

Предстои това да бъде официално обявено по-късно в петък от Путин в рамките на негово обръщение пред двете камари на руския парламент. За целта на Червения площад в Москва беше издигната специална сцена, пред която ще се проведе митинг.

Проведените т.нар. референдуми бяха заклеймени от Украйна и западния свят като “фарс”. Въпреки това Кремъл вече обяви, че присъединяването им към състава на Руската федерация означава, че те вече могат да бъдат защитавани с всички средства, включително и ядрено оръжие.

Назначените от Москва проруски администрации в Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк организираха т.нар. допитвания на фона на родължаващата украинска контраофанзива на Изток и на Юг, при която Киев успя да си възвърне контрола над големи територии, окупирани преди това от руските сили.

Русия призна за независими самопровъзгласилите се Донетцка и Луганска републики непосредствено преди началото на инвазията си, започнала на 24 февруари. Затова сега Путин признава за независими само областите Херсон и Запорожие.

Процедурата по присъединявана на четирите украински области се очаква да бъде завършена на предстоящата церемония в Москва със сключването на договори за тяхното анексиране.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *