Финландия затвори границата си за руски туристи 

Финландия затвори границата си за руски туристи 

Финландия забрани на руски граждани с туристически визи да влизат в страната от 30 септември, затваряйки маршрута към Европейския съюз за руснаци, опитващи се да избягат от военна мобилизация, обявена миналата седмица от президента Владимир Путин.

С този ход Финландия се присъедини към Полша и балтийските държави, които по-рано затвориха границите си за руски туристи като част от санкциите срещу Русия в отговор на инвазията ѝ в Украйна, започнала през февруари.

Финландският външен министър Пека Хаависто каза, че решението има за цел да предотврати напълно руския туризъм към страната и свързания с него транзит.

Правителството оправда решението си, като цитира опасения за сигурността, свързани с войната, „незаконните“ референдуми, организирани от Русия в четири области на Украйна, както и течовете от газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море, определяни от Запада като саботаж.

Финландия вече беше намалила броя на визите, издавани на руски граждани до една десета от обичайния брой в знак на солидарност с Украйна. Въпреки това досега тя осигуряваше един от последните леснодостъпни сухопътни маршрути до Европа за руски притежатели на европейски визи за Шенгенската зона.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *