Стотици загинаха и бяха ранени по време на масово празненство за Халоуин в Сеул

Стотици загинаха и бяха ранени по време на масово празненство за Халоуин в Сеул

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Стотици хора загинаха и бяха ранени по време на празненство за Хелоуин в южнокорейската столица Сеул. Поне 149 души загинаха и още 150 бяха ранени, след като голяма тълпа е попаднала в малка уличка в столичния квартал Итауон.

Става въпрос за тясна, стръмна алея близо до хотел „Хамилтън“, което е едно от най-известните места за партита в Сеул. Оцелели разказват, че много хора са паднали и са се съборили един друг „като домино“, след като са били бутнати от други.

Очевидец разказва пред местния в. „Ханкьоре“, че се е оказал затиснат в тълпата за около час и половина преди да бъде спасен. През това време много хора са викали за помощ, а други са се задушили.

Друг свидетел на трагедията разказва пред местната телевизия „Уай Ти Ен“, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.

Началникът на пожарната в Сеул Чой Сон-бьом заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече и че 19 от ранените са в критично състояние.

Около 100 000 души са се били събрали в Итауон за най-големите празненства за Хелоуин на открито в страната от началото на пандемията. През последните месеци правителството на Южна Корея облекчи ограниченията, въведени заради COVID-19, предава БТА.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изявление, в което призова длъжностните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да проверят безопасността на местата за провеждане на празника.

Това е най-смъртоносната подобна трагедия в историята на Южна Корея. През 2005 г. на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната загинаха 11 души, а други около 60 бяха ранени, припомня БТА.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *