Иранските власти тайно са погребали тялото на журналист от Радио Свободна Европа

Иранските власти тайно са погребали тялото на журналист от Радио Свободна Европа

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция е информирал семейството на журналиста от Радио Свободна Европа Реза Хагигатнеджад, че тялото му е било тайно погребано на място извън родния му град Шираз.

45-годишният Хагихатнеджад почина от рак в Берлин на 17 октомври. Тялото му беше транспортирано до Иран за погребение на 25 октомври. То обаче така и не беше предадено на родителите му, след като пристигна в Иран.

На 27 октомври майката на журналиста Бейгумджан Раеиси публикува видеозапис, в който казва, че тялото на сина й е “отвлечено от властите на летището“.

На 28 октомври говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призова иранските власти да предадат тленните останки на семейството на журналиста..

„Отношението към Реза Хагигатнеджад подчертава колко много се страхува ръководството на Иран от журналистите дори след смъртта им“, каза той.

Президентът и главен изпълнителен директор на Радио Свободна Европа Джейми Флай нарече отношението на иранския режим към семейството на Реза Хагигатнеджад „позорно и отвратително“.

Този случай става факт на фона на опитите на иранските власти да потушат протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *