„Продължаваме промяната“ потвърди пред Радев, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" потвърди пред Радев, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев за пореден път потвърдиха в понеделник, че партията им няма да подкрепи състав на кабинет, излъчен с първия проучвателен мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ.

Това стана по време на консултации при президента Румен Радев, който миналата сряда проведе такива разговори и с депутати от партията на Бойко Борисов.

За разлика от консултациите с ГЕРБ, при които тонът се изостри заради критики към държавния глава заради позицията му за непредоставяне на оръжие на Украйна, срещата му с “Продължаваме промяната” в понеделник премина без открити взаимни нападки.

В началото Радев изтъкна, че е съгласен с позицията на втората по големина парламентарна сила, “че може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни договорки”. Той обаче подчерта, че в същото време ще държи да изчерпи докрай “всички възможности за съставянето на правителство”.

“Нашата готовност е да говорим по всички тези 16 приоритета на “Продължаваме Промяната”, но да не подкрепим правителство с първия мандат”, отговори Петков, посочвайки като примери повишаването на минималната работна заплата и пенсиите, увеличаването на прага за регистрация по ДДС, запазванета на дефицита от 3%, както и приемането на данъчни облекчения за млади семейства.

Бившият премиер за пореден път припомни, че един от предизборните ангажименти на партията му е бил тя да не подкрепя управление с мандат на ГЕРБ.

Последва въпрос от президента – по какъв начин “Продължаваме промяната” би подходила, за да има истинска реформа на съдебната система, ако се стигне до връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Василев му отговори, че избирателите са отредили на партията му роля на опозиция, но ако се стигне до това тя да получи втория мандат, би работила за редица реформи, не само съдебна. Тук Радев се намеси с уточнението, че усилията би трябвало да са насочени към прокуратурата, която разследва всички сигнали за корупция.

По този повод Петков каза, че евентуалното приемане на конституционни промени, засягащи съдебната система, не може да се случи “с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус”.

“Не става и с контактьори. Позицията контактьор не съществува в българския политически живот”, добави Василев, визирайки решението на Борисов да излъчи Росен Плевнелиев и Соломон Паси като представители на ГЕРБ в преговорите с останалите партии за съставяне на кабинет.

Освен Кирил Петков и Асен Василев, на срещата с президента присъстваха още председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров, зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев и бившата вицепремиерка Калина Константинова.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *