Износът на украинско зърно все още продължава. 12 кораба отплаваха с рекорден товар

Износът на украинско зърно все още продължава. 12 кораба отплаваха с рекорден товар

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Ден, след като Русия едностранно замрази участието си в споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, постигнато през юли с посредничеството на ООН и Турция, 12 кораба все пак отплаваха от украинските пристанища с рекордно големи товари.

По информация на местните власти плавателните съдове провозват общо 354 500 тона земеделски продукти. Това съобщи говорител на администрацията на Одеса, цитиран от Ройтерс.

„Днес 12 кораба напуснаха украински пристанища. Делегациите на ООН и Турция осигуряват 10 инспекционни екипа за проверката на 40 кораба в съответствие със зърнената сделка“, написа междувременно в Туитър украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

По думите му тези инспекции са одобрени от украинската делегация, а Русия е била „уведомена за тях“.

Москва реши да се оттегли за неопределено време от споразумението, след като заяви, че украинската армия е предприела в събота неуспешна атака с дронове срещу Черноморския флот на страната край Севастопол.

Киев определи този претекст на Русия да се оттегли от сделката като фалшив. Украйна припомни, че отдавна предупреждава за намерението на Кремъл да провали споразумението.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза.

Постигнатото през юли споразумение позволи отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, през които по море да бъде изнесено зърното, останало блокирано. По данни на Киев от миналогодишната реколта бяха останали 20 милиона тона зърно, предвидени за износ.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *