Брюксел изключи възможността България да препродава горива с руски произход 

Брюксел изключи възможността България да препродава горива с руски произход 

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Европейската комисия (ЕК) изключи в понеделник възможността служебното правителство да отмени въведената от редовния кабинет на Кирил Петков забрана за износ на петролни продукти от руската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ в Бургас след 5 декември 2022 г.

В края на май страните членки на Европейския съюз (ЕС) се разбраха да наложат ембарго над вноса на руски петрол като санкция заради войната на Русия срещу Украйна. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари догодина за преработения петрол – след допълнително решение на Съвета на Европа.

Заради географското си разположение и необходимостта от пренастройване на бургаската рафинерия обаче, България получи отстрочка за въвеждане на ембаргото – до края на 2024 г. След падането на кабинета “Петков” и идването на власт на служебното правителство на Гълъб Донев, то лансира идея за падане на все още невлязлата в сила забрана за износ на руски петролни продукти.

Такова проекторешение на Министерския съвет беше публикувано за обществено обсъждане през миналата седмица. Аргументът на служебните управляващи беше, че наложеното през юни ограничение от кабинета “Петков” “касае само и единствено суровия нефт и нефтопродуктите с произход от Русия или изнасяни от Русия”, но не и произведени в България горива.

“Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави – от ЕС или чужди страни”, контрира обаче говорителят на ЕК Даниел Фери в понеделник, цитиран от БТА.

Само преди ден служебният енергиен министър Росен Христов защити пред бТВ идеята на кабинета “Донев”, коментирайки, че тя би била от полза за целия европейски пазар. Той дори каза, че ЕК одобрява препродажбата на петролни продукти с руски произход.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *