Столтенберг очаква НАТО да подсили още противовъздушната отбрана на Украйна

Столтенберг очаква НАТО да подсили още противовъздушната отбрана на Украйна

Страните членки на НАТО да увеличат доставките на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за Украйна. Това очаква генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, заяви самият той в навечерието на срещата на външните министри от организацията в Букурещ във вторник и сряда.

По думтие му “едно от посланията” на форума ще бъде “да се засили допълнително” предоставянето ПВО системи, боеприпаси, резервни части и обучение на украинската съпротива.

Столтенберг споделя позицията на Киев и Запада, че в момента руският президент Владимир Путин се опитва “да използва зимата като оръжие за война срещу Украйна”.

От седмици Русия извършва масирани ракетни обстрели срещу ключови обекти от украинската енергийна инфраструктура, нарушавайки електрозахранването и водоснабдяването в страната.

Започващата във вторник среща на външните министри на НАТО в румънската столица ще включва три сесии. Две от тях ще се състоят в съюзнически формат с участието на Швеция и Финландия като страни, поканени за членство в организацията. Третото заседание ще включва и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Първият ден от срещата ще завърши с работна вечеря, в която ще вземе участие и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, както и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. България ще бъде представена от служебния министър на външните работи Николай Милков.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *