„Ще бъде добре“. Георги Първанов покани БСП в новото ляво обединение 

"Ще бъде добре". Георги Първанов покани БСП в новото ляво обединение 

Президентът Георги Първанов (2002-2012) покани във вторник цялата Бълграска социалистическа партия (БСП) да се присъедини към готвеното ново ляво обединение.

За новата инициатива съобщи преди ден председателката на левицата Корнелия Нинова, призовавайки своите “бивши другари” да се върнат в партията.

“Ще бъде добре БСП да участва в обединението вляво”, коментира пред медиите Първанов, след като участва в кръглата маса “Лява България – идеи, политики, единение”, събрала лидери на леви политически формации и много бивши знакови фигури от БСП.

Георги Кадиев (вляво), Костадин Паскалев и Валери Жаблянов, и тримата – бивши членове на БСП.

„При това с цялата БСП, а не с отделни единици, но всичко зависи от ръководството на „Позитано“, добави Първанов.

Очаква се в лявото обединение да се включат създадената от Първанов партия АБВ с лидер Румен Петков, “Изправи се, България” на Мая Манолова, “Движение 21” на Татяна Дончева, “Българска програсивна линия” на Красимир Янков, “Нормална държава” на Георги Кадиев и партия МИР на Симеон Славчев.

На кръглата маса присъстваха още опонентът на Нинова в БСП Кирил Добрев, бившият парламентарен председател Георги Пирински от “Социализъм 21 век”, председателката на форум “България – Русия” Светлана Шаренкова, известна с прокремълските си позиции, както и бившият кмет на Благоевград от БСП Костадин Паскалев.

Кирил Добрев (в средата) беше възстановен от съда в ръководството на БСП.

Кирил Добрев (в средата) беше възстановен от съда в ръководството на БСП.

“Всяка държава, независимо от големината на икономиката си, от броя на населението си, има равен глас с всички останали”, коментира по време на събитието Кадиев, според когото ляво обединение без БСП ще бъде слабо.

Според Дончева обаче докато левицата е настоящото си ръководство, с нея ще бъде трудно да се водят преговори.

Когато през 2013 г. Татяна Дончева напускаше БСП, обяви, че не е далеч денят, в който партията ще се бори да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Девет години по-късно БСП се срина от основна опозиционна сила до резултат от малко над 9% на последните парламентарни избори на 2 октомври.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *