Протест пред парламента пак се обяви срещу връщането на „хартиените измами“ на изборите 

Протест пред парламента пак се обяви срещу връщането на "хартиените измами" на изборите 

Няколкостотин граждани се събраха във вторник вечерта на нов протест пред парламента срещу евентуалното връщане на хартиените бюлетини, прокарано с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП чрез промени в Изборния кодекс.

Демонстрацията беше организирана от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”. След като миналия четвъртък депутатите от “Продължаваме промяната” (ПП) забавиха с процедурни хватки окончателното приемане на промените в пленарната зала, дебатите по тях продължиха и в петък. В четвъртък предстои окончателното гласуване по темата.

Първият подобен протест беше организиран на 18 ноември. Във вторник участниците в него заявиха, че ще настояват президентът Румен Радев да наложи вето на поправката в Изборния кодекс, ако тя бъде прокарана от мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП.

“Въпреки че знаем, че сме малцинство – 53-има депутати, показваме, че няма да отстъпим от принципите и че независимо от това колко невъзможна изглежда тази битка, ние няма да се предадем”, каза пред протестиращите съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

По думите му привържениците на хартиените бюлетини в парламента “знаят, че вероятно ще се отива на избори и това, което искат, е следващите избори да бъдат направени по стария начин от годините на прехода, с хартиени измами”.

Петков декларира, че с колегите му от ПП в четвъртък ще са готови “колкото време трябва в зала да не даваме зелена светлина на хартиената бюлетина”.

С подготвяните промени в Изборния кодекс беше прието разписките от машините за гласуване да се считат за бюлетини и да се броят те, а не да се използват данните от устройствата.

С гласовете на трите партии беше премахнат многомандатен изборен район извън страната, който беше одобрен с предишните промени и на практика предстоеше да бъде въведен. Беше премахнат и общественият съвет към Централната избирателна комисия.

Тези промени бяха предложени и приети между първо и второ четене на законопроекта в парламентарната правна комисиябез обществено обсъждане и без мотиви на заседание, продължило цяла нощ.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *