Сръбската армия е в най-висока степен на готовност заради Северно Косово

Сръбската армия е в най-висока степен на готовност заради Северно Косово

Въоръжените сили на Белград са в „най-висока степен“ на готовност, каза сръбският министър на отбраната Милош Вучевич. Това не е първото обявяване на най-високата степен на готовност в последните години заради напрежението с Косово.

През нощта срещу вторник в Северно Косово бяха поставени още блокади, където през последните седмици напрежението между управляваното от етническите албанци правителство и етническата сръбска общност нараства. От косовската полиция казаха, че двете нови пътни блокади са се появили в Митровица и в Звечан.

„В северната част на страната през нощта престъпни лица/групи продължиха да струпват тежкотоварни превозни средства, като допълнително възпрепятстваха свободата на свободното движение“, казаха от полицията.

Република Косово, кооято има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г. Тя обяви независимост през 2008 г., но Белград никога не я призна и насърчава 120 000 етнически сърби в Косово да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

Ситуацията в Северно Косово е усложнена от ноември, когато стотици сръбски служители на полицията и съдебната власт напуснаха работа в знак на протест срещу противоречивото решение да се забрани на сърбите, живеещи в Косово, да използват регистрационни табели, издадени от властите в Белград.

Политиката беше отменена от Прищина, но масовите напускания създадоха вакуум в сигурността в Косово. На 10 декември стотици етнически сърби, възмутени от ареста на бивш сръбски полицай, поставиха блокади по пътищата в Северно Косово и парализираха движението през два гранични пункта.

Пътните блокади бяха поставени и на фона зачестяването на съобщенията за стрелба, последното от които беше от 25 декември, според ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР.

На 22 декември повече от 1000 етнически сърби протестираха в Северно Косово с искане за освобождаване на задържаните сърби и други условия, които според тях трябва да бъдат изпълнени, преди да премахнат няколко пътни блокади, издигнати в района. Сръбският президент Александър Вучич изрази подкрепата на Белград за исканията на сърбите в Северно Косово.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *