„Те действат бавно. Имат дълга памет и не прощават“. Христо Грозев не е знае в какво го обвинява Русия

„Те действат бавно. Имат дълга памет и не прощават“. Христо Грозев не е знае в какво го обвинява Русия

Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat каза, че не знае какво е обвинението срещу него в Русия. „С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен“, каза Грозев, който даде интервюта за Би Ти Ви и Нова телевизия в сряда.

В понеделник Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“, като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения.

Грозев каза, че е наел руски адвокат, който също не може да разбере какви са обвиненията срещу него. „Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас“, каза Грозев.

По думите му не е нужно да се търси причина в случаите, по които работи в момента. „Те действат бавно. Имат дълга памет и не прощават“, каза Грозев. Според него е привлякъл вниманието на службите през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет.

Грозев каза, че руските власти не се притесняват толкова от това, че сайтът Bellingcat разкрива престъпни планове, а че „практически се подиграхме с тяхната фикция за страшност, защото показахме лицата на тези престъпници, които оставят огромни следи зад себе си“.

Той каза, че от българското правителство не са се свързали с него, а от австрийското са му предложили защита.

Във вторник стана ясно, че посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана на разговор в Министрество на външните работи (МВнР). Новината беше съобщена от няколко медии, които се позовават на съобщение на външно министрество. Официална информация за това няма. Свободна Европа изпрати във вторник въпроси до Министерски съвет и Министерството на външните работи, но до този момент няма отговори.

В началото на годинатаХристо Грозев стана изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat. Сайтът се занимава с анализ на данни. Той е основан през 2014 г. от от британския блогър Елиът Хигинс. Сайтът привлече вниманието на руските власти след публикуване на разследването по случая свалянето на полет MH17 на авиокомпания „Малайзия Еърлайнс“ над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *