От Мелбърн до Рейкявик. Демонстрации в подкрепа на Навални

От Мелбърн до Рейкявик. Демонстрации в подкрепа на Навални

Десетки хора се включиха в акции в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални. В петък и събота в редица страни по света се проведоха митинги.

Отворено писмо в подкрепа на Навални беше подписано от лекари, юристи и депутати, а неговите сътрудници стартираха проекта „Освободете Навални“, в който се включиха 500 хил. души от цял свят. Движението „Свободни руснаци“ на свой ред обяви акции в подкрепа на Навални в различни страни – от Исландия до Австралия.

Критикът на руския президент Владимир Путин е в затвор от 2021 г.

Митингът в Буенос Айрес се проведе в петък, 20 януари. Участниците в подобни акции в аржентинската столица имат традиция – да се събират в работното време на руското посолство. Около 50 души дойдоха пред сградата на посолството. Според организаторката на митинга Алена това е доста за Буенос Айрес – обикновено идват 10-20 души.

Около 50 души дойдоха пред сградата на руското посолство. Според организаторката на митинга Алена това е доста за Буенос Айрес – обикновено идват 10-20 души.

Около 20 души дойдоха на митинга в столицата на Исландия, включително ръководителят на исландската антивоенна организация Гутормур Сорстейнсон и членът на „Пуси Райът“ Мария Альохина. Един от протестиращите прочете писмо от Иля Яшин от следствения арест.

Митинг в подкрепа на Навални и другите политически затворници в Рейкявик.

Митинг в подкрепа на Навални и другите политически затворници в Рейкявик.

Около 40 души се събраха на митинги в подкрепа на Алексей Навални и други политически затворници в Мелбърн, Австралия. Организаторът на митинга Пьотр Кузмин казва, че е очаквал много по-малко хора. „Имаше няколко семейства с деца, всички си говорихме много искрено. Дойдоха хора от телевизията – пуснаха материал за нас във вечерните новини“, каза той.

Демонстрацията в Мелбърн.

Демонстрацията в Мелбърн.

Около 350 души се събраха на митинга в сръбската столица Белград. Организаторът на митинга Пьотр Никитин е роден в Москва. Напуска Русия през 1993 г. и отива в Холандия, където завършва Юридическия факултет. През 2016 г. Пьотр се премества в Сърбия, родината на съпругата му.

Демонстрацията в Сърбия беше една от най-многобройните.

Демонстрацията в Сърбия беше една от най-многобройните.

Алексей Навални беше задържан през януари 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с „Новичок“. Формалната причина за ареста беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време се бореше за живота си в болница.

В момента той излежава присъдите си в затвор във Владимир, на около 260 километра източно от Москва.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *