Според прокуратурата България няма общо с взривяването на Кримския мост

Според прокуратурата България няма общо с взривяването на Кримския мост

Софийска градска прокуратура е установила, че България няма нищо общо с взривяването на Кримския мост. Това съобщи в профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев. „Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност“, пише Гешев, без да дава повече подробности.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който руските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше частично разрушен от мощна експлозия в началото на октомври 2022 г. Веднага след инцидента Русия обяви детайли от разследването за експлозията, в което намеси България. Ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, натоварен с експлозиви.

По този повод служебният кабинет разпореди в МВР и ДАНС да направят спешна проверка. По случая се самосезира и прокуратурата, която възложи проверка на службите.

Още тогава от правителството беше съобщено, че България не е сред страните, през които е преминал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост.

Около твърденията на руските разследващи възникнаха много въпроси и противоречия. Кримският мост, който свързва Русия с незаконно анексирания полуостров Крим, е едно от най-охраняваните съобръжения.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *