„Берлин избра промяна“. Социалдемократите на Шолц изгубиха изборите в столицата 

"Берлин избра промяна". Социалдемократите на Шолц изгубиха изборите в столицата 

Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц загубиха местните избори в Берлин, сочат екзитполовете от вота в неделя.

Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) постигна победа, събирайки 28,1% от гласовете, съобщи ДПА. Това е с 10 на сто повече от резултата им преди година.

Местният вот през 2021 г. беше съпътстван от много нередности и липсващи бюлетини и Конституционният съд касира резултатите от него. Така се стигна до повторните избори в неделя.

На тях социалдемократите, които управляваха германската столица в коалиция със „Зелените“ и „Левите“, печелят само 18,2%. Това е най-ниският резултат, който социалдемократите са постигали някога в Берлин. Преди две години те имаха 21,4%.

„Берлин избра промяна“, заяви главният кандидат на ХДС Кай Вегнер за резултатите, като добави, че има ясен мандат неговата партия да сформира регионалното правителство.

Кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифай призна победата на християндемократите, но те може и да не успеят да станат част от управлението на града, ако не си осигурят партньори, с които да постигнат абсолютно мнозинство в местния парламент.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *