„Чрез насилствени действия“. Русия готви преврат с диверсанти в Молдова, обяви Мая Санду 

"Чрез насилствени действия". Русия готви преврат с диверсанти в Молдова, обяви Мая Санду 

Русия подготвя държавен преврат в Молдова с помощта на военни диверсанти, представящи се за цивилни. Това обяви молдовската президентка Мая Санду на брифинг в Кишинев в понеделник.

Миналата седмица украинският ѝ колега Володимир Зеленски каза, че Киев е прихванал „план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване“, а молдовските служби потвърдиха тази информация.

„Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия“, заяви Санду, цитирана от БНР.

По думите ѝ този е план е предвиждал руските диверсанти да нападнат молдовски държавни сгради и дори да вземат заложници.

“Също така планът включва използването на хора извън страната за насилствени действия. Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора”, добави Санду.

Според информацията на молдовското разузнаване участниците в преврата е трябвало да получат подкрепа от опозиционната формация “Шор”, ветерани и бивши служители на службите, известни с връзките си с олигарха Владимир Плахотнюк.

Президентката на Молдова каза още, че “целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция”.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *